Hoe dorstig u ook bent, hoe geweldig het verse fruit er ook uitziet, hoe aantrekkelijk de kruidige noodles ook geuren, het meeste van wat u in uw mond stopt, zal uw darmen bereiken, en dus uw stoma. Bedenk dus vooraf goed wat u eet en drinkt om problemen aan de ‘achterkant’ te voorkomen. Wij helpen u een handje en vertellen wat u het beste kunt eten en drinken als u een stoma heeft en op vakantie gaat.
Hygiëne met een stoma
Was altijd uw handen voordat u iets nuttigt. Omdat kraanwater in het buitenland niet altijd zuiver is en/of zeep niet voorhanden, is het slim om een flesje desinfecterende gel of desinfecterende doekjes in uw tas te hebben.
Deze voedingsmiddelen kunt u het beste ontwijken met een stoma
- lokale, pittige kruiden
- olijfolie
- eten dat op straat bereid is
- onbewerkte melk, (slag)room en mayonaise
- ijsblokjes soft- en schepijs
- schaal- en schelpdieren
- ongeschild fruit
- voedsel gewassen met water uit de kraan
- zachtgekookt ei
Dit kunt u het beste eten of drinken met een stoma
- flessenwater (let op dat de dop bij aankoop verzegeld is)
- voorverpakte (water)ijsjes
- geschild fruit
- gekookte groenten
- gaar vlees, vis en gevogelte
Speelt u liever op safe?
Dan kunt u ervoor kiezen om zelf te koken. Ga kamperen of boek een appartement. U kunt houdbare producten (goed verpakt) van thuis meenemen, verse ingrediënten koopt u ter plekke in de supermarkt. Als u met de auto reist, kunt u uw kofferbak volladen met alles wat u nodig hebt. Gaat u vliegen, dan moet u rekening houden met uw bagagelimiet. Check van tevoren wat u wel en niet aan etenswaren mag vervoeren naar de bestemming. Wilt u iets te eten voor onderweg meenemen, houdt dan rekening met de handbagageregels. Volgt u een specifiek dieet? Dan kan een gezondheidscertificaat nodig of handig zijn bij het vervoer van bepaalde voedingsstoffen (en medicijnen).
Meer informatie:
Drinken is belangrijk
- Drink 2 a 2,5 liter per dag.
- Een zouttekort ligt op de loer. U kunt last krijgen van trillen, lusteloosheid, slechte eetlust, slecht slapen en depressieve gevoelens. Vul aan met bijvoorbeeld drinkbouillon, zoute knabbels, kaas en rookvlees.
- Zorg dat u altijd ORS bij u hebt in geval van diarree en/of zouttekort.
Tussendoortjes voor in de auto, bus of trein
U weet als geen ander wat u kunt eten, hier zit altijd iets tussen voor u!
- Vers en/of gedroogd fruit
Vers: snijd thuis uw favoriete soorten fruit in stukjes, doe er wat citroensap overheen om verkleuren tegen te gaan en bewaar in een goed afgesloten plastic bak.
Gedroogd: abrikozen, rozijnen, krenten, abrikozen, cranberry’s, dadels en moerbeien. Zoet en gezond.
- Noten
Ongebrande en niet-gezouten noten zijn gezond en stillen de trek. En de keuze is reuze: walnoten, pecannoten, macademia’s, amandelen, cashewnoten, hazelnoten…
- Rauwkost
Ook hier kunt u weer eindeloos variëren met allerlei soorten. In de supermarkt zijn kant-en-klare emmertjes en/of zakjes met tomaatjes, mini-komkommers, -paprika’s, worteltjes, radijsjes te koop. U kunt ook van tevoren een grote plastic bak vullen met verschillende stukjes rauwkost. Dipje erbij? Neem in een koelbox een afgesloten beker met een mix van (magere) yoghurt met citroen- of limoensap, dille, bieslook, peper en zout.
- Muffins
Die bakt u heel eenvoudig in uw eigen favoriete smaken: met vanille, citroen, krenten, rozijnen, stukjes chocolade of fruit als appel en banaan. Bak ze van tevoren en vries ze direct in tot vertrek. Zo zijn ze heerlijk vers als u ze onderweg gaat opeten.
- Hartige broodjes of wraps
Op uw favoriete brood doet u uw favoriete beleg: kaas of vleeswaren. Vermijd gevoelige dingen als filet américain of paté. Versier eventueel met wat rauwkost. Maak er minisandwiches van, dat eet makkelijker onderweg. U kunt ook kiezen voor wraps die u in hapklare stukjes snijdt. Bewaar ze per stuk in vershoudfolie in de koelbox.
Vergeet niet voldoende (water) te drinken onderweg. Wie stilzit, krijgt minder dorst, maar het lichaam is niet minder dorstig.
Anderen lazen ook: