Cora de Jong
Gespecialiseerd Verpleegkundige Continentiezorg

 

Urineverlies wordt als gênant gezien


12 december 2019


“Vaak lopen mensen er al tijden mee rond, tot ze uiteindelijk met ons in contact komen”, vertelt Cora de Jong (59), Gespecialiseerd Verpleegkundige Continentiezorg bij BrabantZorg.


Patiënten praten niet makkelijk over zaken als urineverlies, omdat dat als gênant wordt gezien, vertelt Cora. Ze werkt zelfstandig in haar eigen regio’s, maar komt geregeld samen met collega Chantal Jorissen (40), ook Gespecialiseerd Verpleegkundige Continentiezorg, om te overleggen, te brainstormen en ideeën uit te wisselen. Beide dames zijn zeer gepassioneerd over hun werk. Cora: “Vaak lopen mensen er al tijden mee rond, tot ze uit- eindelijk met ons in contact komen.” Ook op ontlastingsverlies rust een behoorlijk, misschien nog wel groter, taboe." Chantal: “Wij bevinden ons in de bijzondere situatie dat we bij de mensen thuis het gesprek aan kunnen gaan. Vaak is de cliënt al heel erg blij zijn of haar verhaal kwijt te kunnen en voelt hij of zij zich direct al opgelucht.” Aanvullend op zulke gesprekken geven Chantal en Cora informatie en advies over bijvoorbeeld continentiemateriaal, eventueel darmspoelen of kunnen ze een arts inschakelen.


Upcoming spoeling

Op het gebied van incontinentie is darmspoelen een behandeling die echt ‘upcoming’ is. Meer en meer artsen specialiseren zich op het gebied van darmen en ontlasting en daarmee groeit ook de belangstelling voor darmspoelen. In verpleeghuizen en in de thuiszorg wordt er vooralsnog niet veel mee gewerkt, maar dat is hard aan het veranderen. Weliswaar is darmspoelen niet voor elke patiënt en elke situatie geschikt, maar Cora en Chantal zien absoluut voordelen. Chantal legt uit: “Met een darmspoeling wordt er tot hoog in de darmen gespoeld. Hiermee maak je de darmen geheel vrij van ontlasting, waardoor de patiënt misschien wel 24 uur géén ontlastingsverlies heeft. Stel je voor wat dat met het sociale leven van zo iemand doet. Ze kunnen weer gewoon de deur uit zonder gedoe, zonder van tevoren van alles te plannen en te regelen.”


Een vertrouwde omgeving

Een andere ontwikkeling in het vakgebied van Cora en Chantal is de toename van ziekenhuisverplaatste zorg. Maakt dat hun werk niet veel intensiever? “Nee,” zeggen Cora en Chantal tegelijk, “het maakt ons werk alleen maar gevarieerder en minstens zo interessant!” Ook voor de patiënt zijn er grote voordelen. Cora en Chantal mogen ze zonder verwijzing thuis opzoeken en dat betekent minder rompslomp en een veel persoonlijkere benadering. Het taboe wordt weggehaald doordat de mensen in hun eigen veilige en vertrouwde omgeving kunnen praten over wat er met hen aan de hand is. “Je moet aanvoelen wat de patiënt met wie wil bespreken. Soms wil hij of zij niet dat de mantelzorger alles weet en soms is het juist de mantelzorger die aan de bel trekt. Of thuiszorg vraagt of ze ons mogen inschakelen. Wij zetten altijd als allereerste de patiënt zelf centraal.”


Toekomstdromen

Cora is erg blij dat haar functie een eerstelijnsfunctie is en hoopt dat dit zich in de toekomst gaat uitbreiden over meerdere zorgorganisaties. Chantal voegt daaraan toe dat ze boven alles hoopt dat mensen langer én prettiger thuis kunnen blijven wonen. “Door middel van technologie, maar ook door andere oplossingen moet dat mogelijk zijn. Het is immers in ieders belang dat mensen in hun eigen, veilige omgeving kunnen blijven wonen, niet in de laatste plaats voor de gezondheid van de patiënt.”