30 september 2021
In magazine ZorgSpeciaal vertelt Pia Hendriks (66) hoe ze zich al jarenlang sterk maakt voor een betere rolstoeltoegankelijkheid.
“Toegankelijkheid is vrijheid, en in Nederland zou die toegankelijkheid beslist beter kunnen. Maar dan moeten we ons wél laten zien op een positieve manier. Daarom maak ik schilderijen van mensen in een rolstoel. En daarom liet ik laatst mooie foto’s maken door een professionele fotograaf. Hierop sta ik met zes andere vrouwen vóór het stadhuis in Eindhoven, allemaal met onze handbike. Je ziet zeven heel verschillende vrouwen met zeven verschillende handbikes. De foto straalt kracht uit en vrouwelijkheid. Ik zit er als oudste en zwaarste tussen, maar voel me prima op mijn plek. Deze foto’s versterken mijn zelfvertrouwen. We presenteren onszelf op een trotse manier. We zíjn er!”
Als je je schaamt voor je hulpmiddelen, beperk je jezelf
in je vrijheid, vindt Pia. “Vroeger droeg ik een bril waarvoor ik me schaamde.
Nu is een bril juist hip. Dat wil ik ook bereiken als het gaat om hulpmiddelen
voor mensen met een handicap. Minder schaamte, meer vrijheid. Juist om die
zichtbaarheid te vergroten, treed ik vaak op de voorgrond. En het is zo veel
leuker om dat in een groep te doen. Toen ik de foto’s deelde op de
Facebookgroep voor rolstoelgebruikers, Rollers, kwamen er veel enthousiaste reacties
op, zoals ‘Stoer!’ en ‘Gaaf!’”
Voorpret
Jarenlang zette Pia zich in voor Platform Gehandicapten en nu is ze mede-beheerder van de privé Facebookgroep Nederland Toegankelijker. “Als iemand vraagt: ‘Kan ik op die plek vakantie houden met mijn rolstoel, is er een wc?’, en anderen reageren daarop met tips en ideeën, dan word ik daar blij van. Je wilt ontspannen op vakantie kunnen gaan, alleen dan heb je voorpret. Alleen ben je pas ontspannen als je weet wat je er aantreft. Het is fijn dat we elkaar daar in de groep over informeren. Mooi om daar de beheerder van te zijn.”
Elektrisch rollen op het strand
Verder maakt Pia zich als strandliefhebber sterk voor meer elektrische strandrolstoelen op de Nederlandse stranden. “De Jutters die er staan, duwen heel zwaar. Het was fantastisch toen deze strandrolstoel met grote kunststof banden er dertig jaar geleden kwam. Maar nu is er zo veel meer mogelijk. Er zijn bijvoorbeeld elektrische strandrolstoelen waarop je kunt liggen en dobberen in de zee. Dat weten de gemeenten vaak niet. Het is afhankelijk van de gemeente of er zo’n elektrische strandrolstoel is. Zo zijn er vijf op Terschelling en slechts twee in heel Noord-Holland. Dat moet veranderen, vind ik.” Hoe dan ook zouden er meer verschillende types strandrolstoelen moeten zijn omdat er ook verschillende handicaps zijn, vindt ze. Ze benaderde al een serviceclub om er een te sponsoren, maar die vond de stoel te duur. “Ze zíjn inderdaad behoorlijk prijzig, zo’n € 10.000 tot € 12.000. Vervolgens moet een strandpaviljoen, beheerde fietsenstalling of de strandwacht goodwill tonen om zo’n stoel te
beheren. Hij moet worden gestald, opgeladen en onderhouden.” In Schagen zorgde
een ouderenorganisatie voor de sponsoring, weet Pia. “Ik roep hierbij
bedrijven op om – eventueel met logo op de stoel – hun goede wil te laten
zien door middel van sponsoring.”