7 maart 2022
Paralympiër Floris over zijn missie: meer eigen regie voor rolstoelers
Mensen met een handicap worden stelselmatig onderschat, vindt Floris Meijer (32). En tegelijk overgewaardeerd. “Alles wat iemand in een rolstoel doet, vinden we algauw geweldig.” Vanuit de stichting Wheelchair Skills Team maakt de professioneel zitskiër kinderen en volwassenen rolstoelvaardiger. “Ik wil rolstoelers helpen zelfstandiger en gelukkiger door het leven te gaan.”
Toen hij door een ongeluk tijdens het freestyle skiën tien jaar geleden zijn rug brak, was het grootste verschil voor topsporter Floris misschien nog wel hoe anderen hem ineens anders benaderden. “Het lukte me vrij snel te accepteren dat ik voortaan rollend door het leven zou gaan. Ik zocht nieuwe doelen en uitdagingen en ging ervoor. Maar mijn omgeving ging daar anders mee om. Toen ik nog freestyle skiede zeiden mensen tegen me: ‘je bent fearless, je bent een acrobaat’. En nu was het: ‘moet ik de deur voor je openhouden, zal ik je boodschappen op de band leggen?’ Ineens was ik van iemand op een voetstuk, iemand geworden die niks kan. Daar ergerde ik me aan. Want ik ben nog precies dezelfde persoon, lichamelijk sterk en fit. Er is geen reden om mij zo te betuttelen.”
Onderschat en overgewaardeerd
Floris ziet het als een maatschappelijk probleem, de manier waarop we als maatschappij omgaan met mensen met een handicap. “Mensen in een rolstoel worden stelselmatig onderschat. En tegelijk overgewaardeerd. We denken dat ze niks kunnen, en alles wat ze wél doen in die rolstoel is al vrij snel geweldig. Daardoor halen we niet het meeste uit deze mensen. En zij niet uit zichzelf. Het overgrote deel van de mensen met een handicap zit in een uitkeringssituatie, en ik ben ervan overtuigd dat dat in de meerderheid van de gevallen volkomen onnodig is.”
“Als ik steeds jouw hand vastpak, ga je zelf ook geloven: blijkbaar kan ik het niet”
Blijkbaar kan ik het niet?
De afgelopen tien jaar verbaast Floris zich er steeds weer over hoeveel mensen in een rolstoel niet fatsoenlijk kunnen rolstoelrijden. “Ik kom veel mensen en kinderen tegen die het kleinste stoepje nog niet opkomen. Het komt deels door de weerstand die mensen zelf hebben tegen die stoel. Maar zeker ook door hoe we hen als maatschappij klein houden. Want dat doet wat met je zelfvertrouwen! Vooral wanneer je van jongst af aan in die rolstoel zit. Stel je voor dat vanaf dag één al wordt gezegd: ‘o kom maar, ik doe het wel.’ ‘Het is makkelijker als ik je help.’ Dan ga je je zo anders voelen! Als ik steeds jouw hand vastpak, ga je zelf ook geloven: blijkbaar kan ik het niet. Kennelijk ben ik iemand die niet zelf kan oversteken.”
Regie pakken
Het zorgt ervoor dat kinderen en volwassenen de regie over hun leven verliezen, weet Floris. “Ik ontmoet kinderen van zes of zeven jaar waarvan ik nu al zie dat ze geen CEO gaan worden van een groot bedrijf. Puur door hoe ze in het leven staan. Terwijl er genoeg potentie in zit om CEO te kúnnen worden. Dat is toch superzonde?” Floris wil mensen daarom empoweren om zelf de regie te pakken. Heel belangrijk daarin is dat je je als rolstoeler vrij en zelfstandig kunt bewegen. Daarom zet Floris zich samen met een aantal andere (oud)paralympiërs in voor de stichting Wheelchair Skills Team, dat een aantal jaar geleden is voortgekomen uit kj-projects. Vanuit de stichting geeft Floris rolstoelvaardigheidstrainingen aan volwassenen en kinderen in heel Nederland.
“Het is geweldig om te zien hoe kinderen ineens op achterwielen die stoep afgaan”
Boost in zelfvertrouwen
“In vier trainingen leren we mensen drempels, stoepen en trappen op en af te gaan, de roltrap te nemen en te reizen met het openbaar vervoer”, vertelt Floris. “Het is geweldig om te doen. Vooral bij kinderen vind ik het zo mooi om te zien hoe ze erdoor veranderen. Ze voelen zich toch vaak het ‘gehandicapte kind van de familie’, maar nu gaan ze ineens op achterwielen de stoep af en zeggen mensen ‘wow, wat cool wat jij kunt met die stoel!’. Je ziet ze gewoon groeien in zelfvertrouwen.” Wat Floris betreft moet leren rolstoelrijden net zo vanzelfsprekend zijn als leren fietsen voor valide kinderen. “Het is niet moeilijker ofzo. Je kunt ontzettend veel met die stoel, als je maar wilt en oefent. De crux is te zorgen dat je er plezier in krijgt. Net als een skateboard is het eigenlijk gewoon ontzettend leuk speelgoed.”
Stripboek
Naast het bevorderen van rolstoelvaardigheid, wil het Wheelchair Skills Team ook de beeldvorming over rolstoelers veranderen. Zowel in de maatschappij als bij mensen in een rolstoel zelf. Daarom geven Floris en zijn collega’s ook voorlichting, onder andere op scholen. En is er vanuit de stichting een stripboek uitgebracht: ‘Sam en Sarah, je kunt meer dan je denkt’. Het vertelt op een leuke manier waar kinderen in een rolstoel tegenaan rollen en hoe ze daarmee omgaan. “De strip is een heel sterk middel om bij kinderen al een positievere beeldvorming te creëren”, zegt Floris. “En mooi is ook dat kinderen met het boek gelijk toegang krijgen tot online tutorials voor meer rolstoelvaardigheid.” Kom maar op met die wheelies!
Wil je meer weten over het Wheelchair Skills Team? Kijk op wheelchairskillsteam.nl. Meer informatie over het stripboek vind je op samensarah.nl.
In het magazine ZorgSpeciaal vertelde Floris hoe hij na een ongeluk tijdens het freestyle skiën niet alleen zijn leven, maar ook de extreme sport weer oppakte. Lees hier zijn verhaal