Snel lijntje tussen darmen en brein ontdekt


19 december 2018


Er is een connectie tussen onze darmen en ons brein. Dat wisten we al. We kunnen bijvoorbeeld misselijk worden als we zenuwachtig zijn, of snel slaperig worden van een stevige maaltijd.
 

Lang dachten we echter dat deze communicatie alleen verloopt via hormonen. Voedingsstoffen in de darmen zorgen voor de vrijmaak van bepaalde hormonen die op hun beurt het brein ‘vertellen’ dat we bijvoorbeeld genoeg gegeten hebben of juist niet. Deze tweetrapsraket is echter relatief traag.

Onderzoekers hebben nu ontdekt dat de darmen razendsnel met het brein kunnen communiceren. Bepaalde cellen in onze darmen zorgen niet alleen voor de aanmaak van bepaalde hormonen, maar hebben ook een soort uitsteeksels die lijken op synapsen van zenuwcellen. Hiermee staan ze rechtstreeks in contact met een zenuw aan het brein die naar de borst- en buikholte loopt. Een proef bij muizen liet zien dat het darmstelsel tijdens het eten en drinken ook via deze zenuw contact maakt met de hersenen. En zo kan voedsel invloed uitoefenen op de hersenfuncties.
 

Interessant. En nu?

Veel eetlustremmers zijn ontwikkeld om de communicatie tussen darmen en brein via hormonen te beïnvloeden. Wellicht is de ontdekking van de razendsnelle communicatie van de darmen met het brein een verklaring waarom die middelen vaak niet goed werken. Verder onderzoek moet gaan uitwijzen wat onze darmen ons brein precies vertellen. Wellicht dat we dan ook een sluitende verklaring krijgen op de vraag hoe wij eigenlijk weten dat ons buikje goed gevuld is.

Bron: Scientias