25 februari 2021
Zuurkool is zo voedzaam omdat het gefermenteerd is. Bij fermenteren verteren micro-organismen op de kool de natuurlijke suikers en zetten deze om in kooldioxide en organische zuren. Hierdoor ontstaat de groei van gunstige probiotica. Probiotica maken de voeding beter verteerbaar, waardoor de darmen vitamines en mineralen erin beter kunnen opnemen. Zet dus regelmatig zuurkool op het menu, lekker in alle seizoenen. Wat dacht je van een zuurkoolsoep?
Ingrediënten:
- 750 gram procureur, in kleine blokjes
- 1/2 tl kruidnagel, gemalen
- 50 g reuzel
- 2 l runderbouillon
- 700 g zuurkool uit het vat
- 500 g kruimige aardappel, in blokjes
- 2 rode uien, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 40 g tomatenpuree
- 5 laurierblaadjes
- 300 g snoeptomaatjes, gehalveerd
- Paprikapoeder ter garnering
Tip: voeg spekjes toe bij stap 2. Voeg een scheut slagroom toe om het romiger te maken.
Bereiding:
- Kruid het gesneden vlees met de gemalen kruidnagel. Voeg peper en zout naar smaak toe.
- Verwarm de reuzel in een braadpan tot het gesmolten is. Braad vervolgens het vlees rondom bruin. Verhit ondertussen de bouillon.
- Voeg de ui toe aan het vlees en bak tot deze glazig is. Voeg de knoflook toe en bak kort mee tot de knoflook begint te geuren. Voeg de tomatenpuree en de laurierblaadjes toe.
- Snijd de aardappelen in kwarten en voeg toe aan het vleesmengsel. Voeg de zuurkool en de bouillon toe.
- Breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat de soep met een deksel op de pan ongeveer een uur zachtjes koken.
- Voeg na ca. 50 minuten de tomaten toe en laat ze meewarmen. Verwijder de laurierblaadjes. Bestrooi met een beetje paprikapoeder.
Eet smakelijk!