De oplossing voor ouders in een rolstoel

Door een motorongeluk belandde Niek van den Adel in een rolstoel. Hij is vader geworden van een tweeling en wilde graag zijn twee baby’s bij zich én zijn handen vrij kunnen houden. Hij vroeg Quido de Valk, revalidatietechnicus bij De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht, om een oplossing voor ouders in een rolstoel.

Quido krijgt de meest verrassende problemen voorgelegd en komt altijd met een praktische oplossing. Deze keer de dubbele rolstoel-maxi-cosi.

Veilig en vrij met ‘baby on board'

“In 2015 werd ik vader van een tweeling. Natuurlijk wilde ik graag een deel van de verzorging op me nemen, maar vanuit de rolstoel is dat soms knap lastig. Hoe verschoon ik veilig hun luiers bij een commode, zonder me in allerlei bochten te moeten wringen? En hoe hou ik mijn kinderen in bedwang terwijl ik me rollend door het huis verplaats? Is er een hulpmiddel, waarmee ik de kindjes bij me heb en ook mijn handen vrij heb? Ook wil ik af en toe naar buiten kunnen. Hoe doe ik dat veilig met die kleintjes?"


De oplossing voor ouders in een rolstoel

“Belangrijk was bij hem thuis te onderzoeken wat Niek nog wel kon en wat een probleem was. Pak eens iets uit de koelkast. Hoe lukt dat met een kind op de arm? Wat heb je nodig bij het verschonen van luiers, hoe houd je het veilig? Met die informatie ben ik verder gegaan. Voor jonge ouders in een rolstoel heb ik drie oplossingen bedacht, meegroeiend met het kind. De eerste is een commode waar je met de rolstoel helemaal onder rijdt, zodat je kindje bijna op je schoot ligt. Een soort secretaire met handige laatjes eromheen. Om zich in en om het huis te kunnen verplaatsen kreeg Niek twee steunen aan de kopse kanten van de leuningen van zijn rolstoel, met op elke steun een maxi cosi. Zo had hij zijn handen vrij om zijn rolstoel te rijden en de kinderen lagen veilig binnen handbereik. Wanneer de kinderen wat groter zouden worden en hij de straat op wilde? Daarvoor bedacht ik een karretje dat achter de rolstoel wordt gehaakt met een stang die reikt tot onder de zitting, soms zelf tot aan de voetensteun. Niek kan de kar zelf aan- en loskoppelen. In het karretje is ook ruimte voor boodschappen of handbagage. Maak je met een voorzetwiel van de rolstoel een handbike, dan kun je wat verder op pad. Dankzij de bagageruimte kun je zelfs alle spullen voor een picknick meenemen. Dat geeft echt vrijheid!”Revalidatietechnicus Quido de Valk van De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht ontwikkelt aanpassingen die het revalidatieproces en de zelfstandigheid van de patiënt ondersteunen. 


Niek van den Adel werkt als gastvrijheidstrainer, spreker en inspirator bij TrainMark in Alkmaar. In 2010 ging hij onderuit met zijn motor en belandde in een rolstoel. Hij revalideerde in de Hoogstraat in Utrecht. 


Anderen lazen ook: