Omgaan met verschillende soorten incontinentie


5 april 2024


Ben je de ene nacht nog droog en de nacht erna ineens nat?


Denk niet meteen: dat is vast de ouderdom, nu ben ik incontinent. Het kan ook een urineweginfectie zijn. Dit is prima te behandelen. Ook mensen die flink ziek zijn geweest van Covid-19, kunnen incontinent zijn geworden. Deze vorm van incontinentie gaat vaak vanzelf weer over of het neemt af in de tijd.

Bij urge-incontinentie is de blaas overactief. Deze vorm komt vaak voor bij mensen met MS, Parkinson, een herseninfarct of diabetici. Ga niet minder drinken of extra vaak plassen. Hiermee los je niets op en wordt de blaas mogelijk alleen maar actiever en extra geprikkeld. Je kunt beter kijken of leefstijladvies eventueel in combinatie met blaastraining uitkomst biedt. Is dat niet voldoende, dan biedt bekkenbodemtherapie, medicatie of een andere behandeling misschien uitkomst.

Heb je last van overloopincontinentie? Je verliest dan druppeltjes urine zonder aandrang om te plassen. Een blaasverzakking, overactieve bekkenbodem of andere lichamelijke problemen kunnen hiervan de oorzaak zijn. Met deze vorm loop je een verhoogd risico op urineweginfecties. Overloopincontinentie is ook slecht voor de nieren, omdat de nieren urine blijven produceren terwijl de blaas overvol zit. Ga hiermee naar je huisarts.