Tekst: Rogier Wiercx (www.handbiken.nl)
Foto's: Bert Willems

Nederlandse bikers aan de top


19 april 2019


Het is geen toeval dat de Wereld Kampioenschappen Handbiken dit jaar in Nederland plaatsvinden. In september strijden de beste handbikers ter wereld om de wereldtitels tijdens de UCI Para-cycling World Cup in Emmen en enkele Nederlandse handbikers zijn favoriet voor de regenboogtrui! Ons land is een toonaangevend handbikeland geworden. 

Naar schatting rijden er enkele duizenden sportievelingen met een lichamelijke beperking rond in een aankoppelfiets of vastframe-handbike. Zo’n fiets geeft de vrijheid om buiten op eigen armkracht rond te rijden, zo nodig met elektrische ondersteuning. Deze groep vormt het brede fundament van de handbikepiramide.
 

Gezonder, sterker, beter

Handbiken is gezond voor het lichaam en dus ook voor de geest. Een stijgend aantal handbikers wil meer dan een rondje-met-het-hondje; ze willen een trapje hoger op de piramide. Dus trainen ze om gezonder, sterker en beter te worden en dagen elkaar uit. Bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse HandbikeBattle in Oostenrijk, dit jaar op 13 juni. Daar krijgen ze een klim voorgeschoteld van 20 kilometer met duizend hoogtemeters.
 

Samen trainen 

Een flinke klim lukt natuurlijk niemand zonder een behoorlijke training. Beginnende handbikers kunnen zich daarom voor 2020 aanmelden bij een handbiketeam van een van de dertien Nederlandse revalidatiecentra om samen te trainen. Ook kunnen handbikers bij zo’n twintig wieler- en toerclubs in het land terecht voor hun training.
 

Wereldtop

De topsporters vormen het topje van de handbikepiramide. In 2004 deden de eerste Nederlandse handbikers mee aan de Paralympische Spelen in Athene. Johan Reekers won er een bronzen medaille. Deze sportman, geboren zonder benen, hoort nog steeds bij de wereldtop.
 

Applaus

Een niveau daaronder is de Nationale Handbike Competitie, waaraan tientallen bikers 13 wedstrijden rijden. Een daarvan is de Move Forward Handbike Marathon Utrecht op 25 mei, de enige handbikemarathon van Nederland. Vorig jaar gingen veertig handbikers van start, onder wie wereldkampioen Jetze Plat. Hij reed de 42 km in 1 uur en 4 minuten. Een knappe prestatie, maar het gaat niet alleen om de tijd. Kubra Murt reed de battle in 2 uur en 38 minuten en kreeg evenveel applaus.
 

Feestje in Utrecht

In 2019 bestaat de Move Forward Handbike Marathon Utrecht 5 jaar. Een feestelijke happening; waarschijnlijk speelt er tijdens de marathon een klein orkest langs het parkoers om de sporters muzikaal en mentaal te supporteren. Nieuw: vóór de start van de handbikemarathon op 25 mei kunnen teams die meedoen aan de HandbikeBattle in Oostenrijk, deelnemen aan een TeamFunDag op hetzelfde parkoers, en aansluitend de Move Forward Handbike Marathon als toeschouwer bijwonen. Hoogland Medical behoort tot de gewaardeerde sponsors van dit dubbele evenement in Utrecht.
 

Wilt u ook meedoen op 25 mei?  

Schrijf u in voor de marathon of de TeamFunDag dan zien we elkaar daar. En anders wellicht tot ziens in Emmen bij de UCI Para-cycling World Cup in september.