Roadtrip kastelenroute Friesland

1 juni 2021


Er zijn talloze mogelijkheden om de mooiste plekken in ons land te ontdekken. Met een roadtrip doe je dat lekker op eigen tempo. Bijvoorbeeld door het prachtige glooiende heuvellandschap van Limburg bijvoorbeeld of je volgt de ouderwets bewegwijzerde Gronings Goed Route. Of plan een kastelenroute in Friesland. Nederland biedt zoveel meer. 

In de provincie Friesland staan zo’n 50 adellijke en semi-adellijke kasteeltjes, sloten en landhuizen. Zes ervan zijn vanwege hun grote cultuurhistorische waarde en toegankelijkheid zeer de moeite waard. 

  1. de eerste stop is misschien wel de mooiste van allemaal: het Poptaslot in Marssum. In de 17e eeuw legde eigenaar Hericus Popta vast in zijn testament dat het niet meer bewoond mocht worden. Poptaslot is dus in authentieke stijl van die tijd bewaard gebleven.
  2. Dekema State in Jelsum. De muren van dit kasteel zijn gevuld met prachtige portretten van oud-bewoners. De tuinen zijn vrij toegankelijk als de poorten openstaan. 
  3. Fogelsangh State in Veenklooster is al sinds 1646 in handen van dezelfde familie. Zowel het woonhuis als het landgoed is te bezoeken.
  4. De Schierstins in Veenwouden is het vierde kasteel dat een bezoek waard is. De middeleeuwse toren uit 1300 is ingericht als museum. In de tuinen staan bijzondere stinsenplanten. 
  5. De Uniastate in Bears is een kunstzinnige stalen replica van het familieslot dat in 1756 werd afgebroken. Alleen de oude toegangspoort is overgebleven en gerestaureerd.
  6. Het laatste kasteel is Princessehof in Leeuwarden, gebouwd in de 18e eeuw als stadpaleis door een prinses van Oranje-Nassau. Later is het paleis opgedeeld in drie woonhuizen. In één daarvan werd de bekende kunstenaar M.C. Escher geboren. Er zijn doorlopende tentoonstellingen te zien.

Tip

Van Koggenroute tot Lek en Lingeroute

Het mooiste van Nederland, ontdek je tijdens een roadtrip. Op de site van de anwb kun je nog veel meer inspiratie opdoen.