Jan Kerckhoffs ziet zijn stoma als een goede oplossing voor een mechanisch probleempje in zijn lijf. Vanaf het allereerste uur is hij er blij mee: dankzij zijn stoma is hij weer elk dag flink in de weer. Je leest zijn verhaal hier.
Jan Kerckhoffs in zijn kerk 
Jan Kerckhoffs voor zijn kerk 
Jan Kerckhoffs in zijn kerk zwart wit

Ik ben 74, maar pak nog alles aan.


24 februari 2021


Jan Kerckhoffs (74) werkt zijn leven lang al graag met zijn handen. De koster van de grote katholieke kerk in Meerssen is dankzij zijn stoma weer elke dag flink in de weer.


“Vroeg op en aan de slag, dat past bij mij. Als monteur en timmerman heb ik mijn leven lang met mijn handen gewerkt. En als koster doe ik dat nog steeds. Ik ben verantwoordelijk voor het onderhoud van de kerk en de grote tuin eromheen. Elke ochtend open ik de kerkdeuren, slinger ik de verwarming aan en loop ik mijn ronde. Ik repareer kerkbanken, lessenaars en biechtstoelen. Buiten maai ik het gras en wied ik onkruid. Ik ben 74, maar pak nog alles aan. Ik vind het heerlijk iets om handen te hebben!”


Verdomd zwaar

“Een paar maanden geleden zat ik er wel anders bij. De afgelopen jaren tobde ik met poliepen in mijn darm. Uiteindelijk zat ik met een sluitspier die het door alle operaties en gewroet niet meer deed. Ik voelde wel aandrang, maar kon mijn ontlasting niet tegenhouden. Dat beperkte me enorm! Op het laatst zat ik ’s morgens wel vijftien keer op de wc. Pas als ik zeker wist dat mijn darmen rustig waren, durfde ik de deur uit. Ik moet zeggen, ik had het er verdomd zwaar mee hoor. Sommige dagen heb ik echt zitten huilen. Jan, zei ik tegen mezelf, is dit nu hoe je je laatste jaren door moet komen?”


Stomverbaasd

“Toen de arts over een stoma begon, was ik daar meteen voor in. En ik ben er vanaf het allereerste uur dolgelukkig mee! Het helpt dat ik goed was voorbereid. De stomaverpleegkundige van Hoogland Medical kwam bij me om alles uit te leggen en liet me een paar dagen oefenen met een zakje op de plek waar mijn stoma al was aangetekend. Toen ik na de operatie omlaag keek, wist ik dus wat ik zou aantreffen. De verpleegkundigen waren stomverbaasd toen ze een dag later kwamen om mijn zakje te vervangen. Ik had het zelf al gedaan. Ze maakten niet vaak mee dat iemand er zo makkelijk mee omging.”


Oma

“Mijn stoma is een enorme opluchting. ’s Morgens verschoon ik de boel onder de douche, plak ik een nieuw zakje op en Jantje gaat hè! Het geeft me zoveel vrijheid! Mijn twee kinderen zien het ook. ‘Pap, je bent weer de oude’, zeggen ze tegen me. Naar anderen ben ik er open over. Ik zie mijn stoma als een goede oplossing voor een mechanisch probleempje in mijn lijf, en dat is dat. Gister zei ik nog tegen de pastoor: ‘Ik ga naar huis, tijd om oma te verzorgen.’ Het is een geintje van me om die ‘st’ eraf te halen. Hebben we nog wat te lachen.”


De kerk

“Ik wil anderen graag de boodschap meegeven dat een stoma wel meevalt. Je hoeft er niet bang voor te zijn, want het helpt je van zoveel ellende af. Het klinkt misschien cru, maar voor mij is het zo. Ik kan mijn kosterwerk nu weer volop oppakken en daar ben ik dankbaar voor! De kerk is heel belangrijk voor me. Ik ben hier vlak achter geboren en in de kerk gedoopt. Als jongen hielp ik al in de mis. Later ben ik er getrouwd en zijn onze kinderen er gedoopt. En eind 2016 heb ik vanuit de kerk mijn vrouw begraven. Mijn hele leven speelt zich af rond deze kerk. Ik vind het mooi om nu op mijn oude dag als het ware iets terug te doen.”Uit liefde voor zijn vrouw verzweeg Jan Kerckhoffs zijn darmklachten. Lees hier waarom.