1 oktober 2020
Toen Rienk Rozema (27) vier jaar geleden in een rolstoel terechtkwam, ging hij zo hard door met leven dat hij niet aan verwerken toekwam. Inmiddels heeft hij zichzelf beter leren kennen. “Nu ik meer mag voelen wat ik voel, word ik milder tegenover mezelf.”
Hij is druk bezig met een challenge: dertig dagen lang drukt hij zichzelf driehonderd keer op. Niet heel makkelijk, zeker niet voor iemand in een rolstoel, maar sporten is nu eenmaal een echte uitlaatklep voor Rienk. “Trainen helpt enorm om de spanning in mijn lijf en alle pijntjes de baas te blijven. Vóór het sporten voel ik me vaak belabberd, erna zijn mijn spasmes veel minder en gaat het stukken beter.”
In 2014 raakte Rienk met zijn auto van de weg toen hij uitweek voor een laagvliegende eend. Hij kwam bij op de achterbank van zijn auto en besefte meteen dat het goed mis was: hij kon zich voor een groot deel niet meer bewegen. In het ziekenhuis bleek dat zijn rug op twee plaatsen was gebroken; hij raakte vanaf zijn borst verlamd.
Waardering
Na het ongeluk was Rienk vastberaden om snel weer alles te kunnen. Hij revalideerde vijf maanden, haalde een aangepast rijbewijs en kocht een auto. Ook werd hij vrijwilliger bij de organisatie World Servants, als webmarketeer. World Servants biedt werkvakanties voor jongeren in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Twee à drie weken lang werken jongeren samen met een lokale gemeenschap aan een ontwikkelingsproject. Met een concreet bouwproject zoals een school of kliniek helpen ze de mensen zich verder te ontwikkelen. “Met dat vrijwilligerswerk wilde ik weer een ritme opbouwen en waardering krijgen. Het deed me goed.”
Toen World Servants de werkvakanties ook wilde gaan organiseren voor jongeren met een beperking, werd Rienk ambassadeur van World Servants Onbeperkt. In 2017 reisde hij naar Bolivia om te zien of de plek geschikt was voor het eerste Onbeperkt- project. “Die reis liet zien wat ik allemaal nog wél kon. Ik kwam veel op plekken die niet toegankelijk zijn. Elk obstakel dat ik tegenkwam, wist ik te overwinnen. Dat gevoel gaf me een enorme boost en zelfvertrouwen. Een beperking hoeft je niet te weerhouden van zo’n reis. Dat gevoel nam ik mee naar huis.”
Ook won hij in dat jaar 5.000 euro voor World Servants Onbeperkt. Dat gebeurde tijdens de uitreiking van de Gouden Venus van Milo, dé prijs voor een vrijwilliger met een beperking die zich vol passie inzet.
Burn-out
Rienk deed geweldige ervaringen op, maar alles ging te snel voor hem. “Er kwam een heel circus van aandacht op gang. Ik kwam in kranten, op tv. Dat gaf stress. Ik kreeg paniekaanvallen, blijkbaar was ik over mijn grenzen gegaan. Na het ongeluk had ik mezelf geen tijd gegeven om mijn leven weer rustig op de rit te krijgen. Ook miste ik nog het vertrouwen in mijn lichaam.” Toen hij voor hulp aanklopte bij de huisarts, constateerde deze een burn-out. “Ik kreeg psychische ondersteuning in het revalidatiecentrum en ging sporten om het vertrouwen in mijn lichaam terug te krijgen. Rolstoelrugby, een ruige en stevige sport.”
Door zijn burn-out besefte Rienk dat er een gat zat tussen zijn revalidatietraject en weer deelnemen aan het gewone leven. Daarom deed hij twee trajecten met Rehab Academy, waar mensen met een lichamelijke beperking leren om hun fysieke grenzen te verleggen. Een aanrader voor iedereen die uit het revalidatiecentrum komt, vindt hij. “Je gaat een week op pad met lotgenoten en doet allerlei activiteiten: kanovaren, naar het zwembad. Die week heeft me enorm goed gedaan. Het was fijn om te zien hoever ik fysiek al was. Het lukte me om met wat hulp de trap van de glijbaan op te komen en naar beneden te glijden. Ik kon een voorbeeld zijn voor anderen.”
Doelen
Omdat het beter met hem ging, pakte hij in 2018 weer dingen op. Hij kreeg een vaste betaalde baan bij World Servants. “Als content marketeer ontwerp ik de website en regel ik de advertenties. De boodschap van World Servants is: wat je ook wilt, je komt er wel. Ik wil dolgraag zelf een keer mee op een werkvakantie, en als ik me er sterk genoeg voor voel, gaat dat zeker gebeuren.”
Inmiddels is hij weer bezig met doelen die hij wil bereiken. Zo wil hij graag een Crossfit rolstoel laten bouwen, waarmee je beter kunt sporten dan met een gewone stoel. Daarnaast wil hij binnenkort op zichzelf gaan wonen, samen met zijn vriendin met wie hij iets meer dan een jaar een relatie heeft. Hij woont nu nog in een vleugel die bij het huis van zijn ouders is aangebouwd.
Milder
Beperkt zijn is lastig, maar het moeilijkste is hoe de omgeving met je omgaat, vindt Rienk. “Anderen denken soms dat je niet zoveel kunt. ‘Moet ik die stoel even voor je weghalen?’, vraagt iemand dan. Dat is goed bedoeld, maar ik kan best zelf die stoel wegschuiven.
Ik druk mezelf toch ook driehonderd keer op?”
Het ongeluk heeft kanten van hem uitvergroot die achterbleven qua ontwikkeling, zegt hij. “Ik kon nooit goed met mijn emoties overweg. Als iemand iets vervelends zei, sloeg ik dicht. Mijn eigen mening deed er niet zo toe. In therapie leer ik dat ik mijn emoties mag uiten en mijn grenzen mag aangeven. Dat ik niet altijd een pleaser hoef te zijn. Nu ik meer mag voelen wat ik voel, word ik milder tegenover mezelf. Dat besef was anders waarschijnlijk pas op mijn veertigste gekomen, het heeft mijn leven versneld. En hoewel dat dubbel voelt, ben ik er toch blij mee. Ik wil mezelf nóg beter leren kennen. Het mooiste stuk van mijn leven moet nog komen.”