Gezonder met een groene tuin


11 april 2023


Een groene tuin is niet alleen belangrijk voor het klimaat en de biodiversiteit, maar ook voor je eigen gezondheid en welzijn. Mensen met een tuin hebben minder last van hartziekten, beroertes en darminfecties. Dat is een van de conclusies uit onderzoek uitgevoerd door Wageningen University & Research (WUR) en het Nivel.


In het onderzoek is gekeken naar het verband tussen het hebben van een tuin bij huis (en de hoeveelheid groen in die tuin), en hoe vaak klachten en aandoeningen voorkomen. Voor veel aandoeningen lijkt het hebben van een tuin bij je huis een gunstig effect te hebben op hoe vaak de aandoeningen voorkomen. En voor nog meer aandoeningen heeft ook de hoeveelheid groen in de tuin een positief effect op gezondheid.

Zo is de kans dat iemand de huisarts bezocht heeft naar aanleiding van een beroerte of hersenbloeding zo'n 15 procent lager onder tuinbezitters. omt er bijvoorbeeld bij mensen met een tuin 15% minder vaak een beroerte voor dan bij mensen zonder tuin. En hebben mensen minstens 50 vierkante meter groen bij hun huis? Dan heeft ruim 20 procent minder vaak last van een darminfectie.

Iets om rekening mee te houden bij toekomstige woningbouw. Als steeds meer mensen het zonder privégroen bij huis moeten doen, kan dat nadelige gevolgen hebben voor de volksgezondheid.


Meer over het onderzoek lees je op: Nivel