Even bellen met... Melle van Ee


9 december 2019


Deze sportieve, vrolijke groep 8’er vertelde twee jaar geleden in ZorgSpeciaal over zijn leven met neurogeen blaas- en darmlijden. Ondanks alles voelt Melle van Ee zich supergoed en gaat hij nieuwe uitdagingen aan. Zo haalde hij in mei alsnog zijn zwemdiploma.


Gefeliciteerd met je zwemdiploma! Eerder lukte dat niet omdat je steeds een blaasontsteking kreeg van zwemmen in chloor. Vertel eens?

“Ik ben naar een speciaal zwembad gegaan waar bijna geen chloor in het water zit. Daardoor lukte het nu wel. Ik ben maar één keer ziek geworden. In mei heb ik mijn diploma gehaald, na tien lessen al. Daar ben ik best wel trots op. Ik vind het fijn dat ik nu lekker zelf kan zwemmen in de zee. En als ik ga bodyboarden, hoeft er niet steeds iemand mee.”


Hoe is het met je gezondheid?

“Voor de zomer ben ik geopereerd en had ik veel pech. Ik mocht zes weken bijna niks doen. Maar nu voel ik me juist super- goed! Ik moet nog wel veel medische handelingen doen op één dag, zoals zeven keer katheteriseren en elke middag darmspoelen. Ik ben ook vaker ziek of krijg infecties. Als ik bijvoorbeeld een hockeywedstrijd speel in de regen, ben ik daarna meestal meteen verkouden. Deze week ben ik ook alweer een dag thuisgebleven van school. Maar het gaat wel beter dan vroeger.”


Je hockeyt dus nog steeds?

“Ja, ik ben net naar een nieuw team gegaan en speel nu als aanvaller. Het verdedigen was ik een beetje zat. Eerst wilde ik juist altijd verdediger blijven omdat ik zeker wist dat ik dat goed kon. Maar de laatste tijd durf ik steeds meer nieuwe dingen. Nu speel ik linksmidden en dat gaat al best goed. We hebben ook een goed team, dat helpt. De eerste twee wedstrijden hebben we al gewonnen.”


Hoe is het in groep 8?

“Leuk! Het is een spannend jaar, met de musical enzo. Ik wil acteur worden, dus misschien dat het daardoor voor mij iets makkelijker is. Maar ik denk wel dat ik heel zenuwachtig ben. Volgend jaar ga ik niet meer naar speciaal onderwijs, maar naar een gewone middelbare school. Dat is ook spannend, want dan ben ik waarschijnlijk de enige in de klas met een chronische ziekte. Ik krijg nog wel hulp bij het katheteriseren en omdat het heel dichtbij is, kan mijn moeder soms ook helpen.”


En weet je ook al wat je na de middelbare school wilt gaan doen?

“Ik wil in ieder geval gaan studeren, dan word ik lekker slim. Het liefst wil ik acteur worden, maar ik weet nog niet of dat gaat lukken. Het is best moeilijk om beroemd te worden. Politieagent lijkt me ook heel leuk.”


 
"Felle Melle wordt hij ook wel genoemd"

Lees mee

Benieuwd naar Melle's openhartige verhaal? Lees hier het interview met Melle uit 2017.