"Ik heb geen tijd voor pensioen"

1 oktober 2020


Wereldreiziger en vliegenier Jim Heinen (67) vertelde in 2015 hoe blaaskanker zijn leven stilzette. Maar ook hoe hij vervolgens met zijn stoma het reizen, werken en vliegen weer volop oppakte. Inmiddels is de pensioenleeftijd bereikt… Geniet Jim al van zijn oude dag in Botswana?


Vijf jaar na de blaaskanker... Hoe is het nu met je gezondheid?

“Heel goed! Afgelopen jaar zei de dokter: 'Bestel de champagne maar, want je bent officieel vier jaar kankervrij.' Dat deed me toch wel wat. Ik ken mensen die tegelijk met mij ziek waren en inmiddels zijn over- leden. Ik mag me gelukkig prijzen: ik ben 67 en sta nog volop in het leven, werk nog vijf dagen in de week. Aan mijn stoma ben ik helemaal gewend. In al die jaren heb ik twee keer lekkage gehad, tijdens een vergadering en een diner. Dat is niet fijn natuurlijk, maar ik maak er gauw een geintje over. Als je er zelf laconiek mee omgaat, doen anderen dat ook.” 


En nog fulltime aan het werk zeg je?

“Ja, ik zit nog steeds in Engeland op een uitdagend project voor het ministerie van Binnenlandse Zaken (Home Office). We bouwen aan een heel nieuw mobiel net- werk voor de hulpdiensten. Ik heb nog niet eerder zo lang in hetzelfde land gezeten, maar de klus is gewoon ont- zettend leuk. Ik kan er al mijn energie in kwijt en werk met een geweldig team. Daarbij is wat we nu doen, nog nooit eerder gedaan en dat geeft mij energie.”


Dus nog niet echt van je pensioen aan het genieten?

“Voorlopig heb ik helemaal geen tijd voor pensioen. Ik krijg nog altijd aanvragen voor nieuwe projecten, dus er is geen haar op mijn hoofd die denkt aan stoppen. Een rustiger leven achter de spreekwoordelijke geraniums trekt me helemaal niet. Ik sta juist nog heel actief in het leven! Als iemand mij ’s ochtends om 6 uur belt omdat hij een veiligheidspiloot nodig heeft, sta ik met een uurtje op het vliegveld.”


Vlieg je nog regelmatig?

“Gelukkig wel! Twee keer per jaar ga ik naar mijn huis in Botswana om daar een paar weken te vliegen. Dit voorjaar ging het helaas niet door vanwege corona, maar ik hoop in augustus alsnog te gaan. In Engeland vlieg ik ook regelmatig, via de vliegclub. Bijvoorbeeld als iemand een tweede piloot nodig heeft die niet bang is voor een wat langer tochtje over water... Het vliegen geeft me nog altijd dezelfde kick.”


Wil je je nog steeds uiteindelijk gaan settelen in Botswana?

“Daar ga ik – ooit – mijn oude dag slijten. Botswana is een fantastisch land; dunbevolkt en met een schitterende natuur. Ik zie het wel zitten om daar nog wat van het goede leven te genieten. Met een strakblauwe lucht, fijne vrienden, regelmatig een barbecue en natuurlijk veel vliegtripjes! Je kunt in de adembenemende Okovango Delta van game reserve naar game reserve vliegen. Dat is wel opletten geblazen hoor, het kan gebeuren dat er een olifant over de landingsbaan loopt. Fantastisch toch?”


  "Halleluja, ik vlieg!"

Lees mee

Benieuwd naar Jim's openhartige verhaal? Lees hier het interview met Jim uit 2015.