Carlijn en Anna vertellen over hun ervaringen met een ileostoma

Carlijn Willemstijn (36) heeft een ileostoma sinds 2003

Anna Deunk (28) heeft een ileostoma sinds 2011


“Wij durven alles tegen elkaar te zeggen”

Anna: “Carlijn vroeg mij drie jaar geleden als fysiotherapeut aanwezig te zijn op de StomaJONGmeeting. Ze kwam bij me thuis en er was meteen een klik.”

Carlijn: “Ja, we zaten meteen te babbelen over van alles. Op onze Facebookgroep merkte ik dat ze heel goed anderen kan steunen. Ik heb haar toen gevraagd als moderator voor de geheime Facebookgroep van StomaJONG, de jongerentak van de Stomavereniging. Ze luistert goed, maar geeft iemand af en toe ook een schop onder z’n kont. Dat is haar Portugese temperament!”

Anna: “Anderen zullen wel eens gechoqueerd zijn, maar wij durven alles tegen elkaar te zeggen, open en direct. Ook intieme dingen, zoals hoe het is om met een stoma weer seksueel actief te worden.”

Carlijn: “Hét moment was in Assen met de StomaJONGmeeting van de Stomavereniging. We overnachten in hetzelfde hotel. We gingen als collega’s heen en kwamen als vriendinnen terug. Anna is mijn brug tussen mijn stomaleven en mijn dagelijks leven.”

Anna: “En Carlijn is mijn enige vriendin. Door mijn ziekte heb ik mijn sociale leven in de prullenmand gegooid, ik had geen energie. Veel mensen claimden me. Dat gevoel heb ik bij Carlijn nooit! Over tien jaar… zijn wij borrelvriendinnen! Gaan we samen weekendjes weg om nog even stout en ondeugend te zijn.”


Wil je meer weten over een ileostoma?

Kijk op de website van Stomavereniging.nl.


Anderen lazen ook: