Erica in een buggy
Ronald en ik verkenden Mallorca met deze 'buggy'. Rolstoel op het dak en gáán.

Mallorca is heel toegankelijk voor rolstoelers. Ik voelde me er vrij en gelukkig.

Erica vertrekt! #1


13 november 2019


Erica van Leeuwen is al jarenlang klant van Hoogland Medical én lid van de redactieraad van ZorgSpeciaal. We hebben haar al meerdere keren ontmoet en telkens weer zijn we onder de indruk van haar positieve instelling. Erica is avontuurlijk, een doorzetter en heeft haar hart op de tong. En nu vertelde ze ons onlangs dat ze emigratieplannen heeft. Daar willen we meer van weten. Hoe gaat ze dat doen? Gaat het haar lukken? We stellen Erica graag aan je voor.


Wat leuk!

Hoogland Medical heeft me gevraagd om te bloggen over mijn emigratieplannen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Ik vertel altijd graag over mijn belevenissen! Maar, laat ik me eerst eens even voorstellen. Ik ben Erica, 50 jaar, moeder van een volwassen zoon en bijna twee jaar getrouwd met Ronald. Ik ben een avontuurlijk en ondernemend type. Huisje-boompje-beestje is niets voor mij; ik ga er liever op uit en zoek altijd weer nieuwe uitdagingen. Zo heb ik gewerkt als matroos bij de koninklijke marine, maar ook als chauffeur van vrachtwagens en touringcars. De vrijheid van het rijden past bij me. Het maakte mij nooit iets uit waarin ik reed. Een dubbeldekker met zeventig passagiers, lang en zwaar transport; met al mijn rijbewijzen mocht ik alles besturen. Later startte ik samen met mijn toenmalige man een eigen handelsonderneming en stond ik dag in dag uit op markten en braderieën.


Twee stoma’s en een rolstoel

Helaas is dat allemaal verleden tijd. In 2008 werd er een hersentumor bij mij ontdekt en dat veranderde mijn leven totaal. Door complicaties lag ik dertien weken in coma, waarna ik verlamd wakker werd en zo’n beetje alles opnieuw moest leren. Gelukkig ben ik er bovenop gekomen. Ik kan alleen niet meer lopen en heb geen controle over mijn darmen en blaas. Daardoor zit ik nu met twee stoma’s in een rolstoel. Ook heb ik er licht hersenletsel aan over gehouden. Werken gaat niet meer, en dat mis ik vreselijk. Maar avontuurlijk ben ik nog steeds! Natuurlijk, soms is het zoeken naar wat nog kan. Maar ik grijp elke kans. Want als ik thuis in een hoekje ga zitten, wat heb ik dan?


Mijn man

Na mijn ziekteperiode zijn mijn ex-man en ik gescheiden. Hij kon niet omgaan met de nieuwe situatie en schaamde zich voor mij. Maar drieënhalf jaar geleden ontmoette ik Ronald. Hij leerde me kennen zoals ik nu ben, inclusief hersenletsel, stoma’s en rolstoel. Het heeft hem nooit afgeschrikt. Samen ondernemen we van alles. Een verre vakantie, weekendje weg, festival, dagje vissen: alles kan, en zo niet, dan zoeken we een oplossing. Nu staan we dus samen voor een heel nieuw avontuur: emigreren!


Mallorca?

Op een avond zaten we zo eens te puzzelen over onze woonplannen, toen een van ons het ineens zei. Ik weet niet eens meer wie. ‘Anders gaan we toch in het buitenland wonen?’ Het idee van een nieuwe start in een compleet andere omgeving sprak me gelijk aan.  

Het begon met fantaseren, maar na een paar weken zeiden we tegen elkaar: we menen het hè? We willen dit echt! Inmiddels zijn we plannen aan het maken. We dromen nu vooral over Mallorca. In oktober 2018 zijn we daar geweest en dat was heerlijk: de prachtige natuur, het klimaat, de mentaliteit. Met als dikke bonus dat het er ontzettend goed is ingericht voor rolstoelers. Ik zou vandaag nog gaan als het kon… Maar óf het kan? Dat gaan we uitzoeken!


Wordt het Mallorca? Volg het blog van Erica.

Erica vertrekt! #1
Erica vertrekt! #2
Erica vertrekt! #3
Erica vertrekt! #4
Erica vertrekt! #5
Erica vertrekt! #6
Erica vertrekt! #7