Enorme levenslust

28 mei 2020


Bij Project MARCH werkt ieder jaar een nieuw team van studenten geheel vrijwillig aan de doorontwikkeling van het exoskelet: een robotisch harnas waarin mensen met een dwarslaesie weer kunnen staan en lopen. Sjaan Quirijns draagt als ‘piloot’ bij aan de ontwikkeling en test het pak.


Vincent Boon fotografeerde voor ZorgSpeciaal nr. 2/2019 Project MARCH tijdens een training in de D:DREAM Hall van de TU Delft. Hij vertelt: “Het was gaaf om te zien hoe studenten met passie aan het exoskelet werken. Fantastisch toch, als dit pak op termijn echt gaat bijdragen aan meer levenskwaliteit voor mensen met een dwarslaesie? Mooi dat deze jonge mensen hun tijd en interesse daarvoor in wil zetten. Maar ik was vooral onder de indruk van Sjaan. Ondanks haar dwarslaesie heeft ze een enorme levenslust. Ik vind het knap dat ze na haar ongeluk zo’n positieve draai aan haar leven heeft weten te geven.

Ik moest gelijk terugdenken aan het bijbaantje dat ik had van mijn zestiende tot mijn eenentwintigste op de dwarslaesieafdeling van De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht. Twee weekenden per maand werkte ik er in de afdelingskeuken. Ik vond het heel confronterend om te zien hoe mensen die voorheen gezond waren, nu ineens haast niets meer konden. Niet iedereen had de levenskracht om er weer iets van te maken. In die tijd maakte één van de patiënten een einde aan zijn leven. Dat heeft veel indruk op me gemaakt. De twinkeling in Sjaan’s ogen raakte me daarom misschien des te meer.”

www.vincentboon.nl