"Word ik goedgekeurd?"


28 maart 2024


Danielle van Hooff (48) doet dit jaar op 27 juni mee aan de HandbikeBattle in Oostenrijk. Deelnemers gaan op armkracht naar boven, over een lengte van 20 km en met 867 meter hoogteverschil. Ze vertelt over haar voorbereidingen, wat erbij komt kijken en uiteindelijk over de wedstrijd zelf.


Nog even een lunch voor de VO2max test


Gekoppeld aan de fietsergometer

 
En draaien maar tot ik niet meer kan

Begin maart had ik mijn VO2max Test. Dat is een inspanningstest. Een belangrijke meting, want als ik niet word goedgekeurd mag ik niet deelnemen aan de HandbikeBattle.
Tijdens de VO2max Test wordt continu mijn uitademingslucht geanalyseerd. Het is een graadmeter om aan te geven hoe het met mijn lichamelijke conditie is gesteld. Hoe hoger mijn uithoudingsvermogen, hoe minder snel ik vermoeid raak en hoe minder snel er verzuring in mijn spieren komt. De VO2max Test word afgenomen bij Revalidatiecentrum Blixembosch in Eindhoven. Ik ben er met de taxi naartoe gegaan. Autorijden kan ik al een aantal jaar niet meer, dus ik ben afhankelijk van taxivervoer. Inmiddels ken ik bijna alle chauffeurs van Taxi Goverde uit Zevenbergen, omdat ze mij naar al mijn medische afspraken brengen.

Voordat de test word afgenomen, heb ik nog tijd om met een oude bekende te lunchen. Ik ken Jan Gordijn van toen we beiden in hetzelfde hotel overnachtten tijdens de HandbikeBattle 2019. We hebben altijd contact gehouden.


Voorbereiding op de test

Na de lunch is het tijd om naar de revalidatiearts te gaan. Dit gesprek is meer een formaliteit. We nemen mijn medische formulier van de HandbikeBattle door. Belangrijkste is dat we nagaan of er in mijn medicatie iets veranderd is sinds mijn laatste deelname aan de HandbikeBattle. "Jij weet niet beter, je bent ermee geboren", zegt de arts. Dat is inderdaad mijn realiteit.
Na een korte pauze is het tijd voor de VO2Max Test. Christian van Niekerk, mijn fysiotherapeut, neemt de test af. Ik ken hem goed. Hij was mijn buddy tijdens de Battle in 2018. Ook heb ik bij hem in 2019 mijn inspanningstest gedaan. Hij weet hoe ik train en wat ik kan presteren. Naast Christian is er een sportarts aanwezig. Hij houdt onder andere mijn hartslag en longinhoud in de gaten. Ik word gewogen en er word een hartfilmpje in rust gemaakt. Dan is het tijd om plaats te nemen bij de fietsergometer. Mijn rolstoel word vastgezet, waarna eerst wordt gemeten wat mijn longinhoud is. Daarna begint de test.


Gekoppeld aan de fietsergometer

Eerst draai ik drie minuten op weinig weerstand. De fietsergometer is echter zo ingesteld dat het steeds zwaarder wordt. Ik moet net zolang doordraaien totdat ik niet meer kan. Christian moedigt mij aan: "Danielle, je ziet de finish, maar je bent er nog niet!" In gedachte ga ik terug naar mijn deelname in 2018 en 2019. Ik zet alles op alles. Het eindoordeel zal ik later van de revalidatiearts krijgen.


Goed nieuws!

Na twee dagen krijg ik de bevestiging dat ik ben goedgekeurd! Ik mag dus meedoen aan de HandbikeBattle van 2024. Op naar de trainingsdag op 6 april in De Biesbosch!
Lees de andere blogs van Danielle:

Ik ga ervoor!
Ziek
Laatste voorbereidingen