Bergen overwinnen


28 mei 2019


Op 13 juni vindt de zevende editie van de HandbikeBattle plaats in het Oostenrijkse Kaunertal. 115 sporters met een lichamelijke beperking gaan de strijd aan met een indrukwekkende berg. Er is een wedstrijd tussen 12 teams van Nederlandse revalidatiecentra en een wedstrijd voor individuele deelnemers. Onder hen zijn 3 Belgen en 1 Amerikaan. De deelnemers leveren niet alleen fantastische persoonlijke prestaties, maar dragen ook bij aan het verzamelen van interessante onderzoeksgegevens. Hiermee hopen de betrokken wetenschappers de revalidatie nog meer te verbeteren.


Na het startschot bij de Tolpoort van de Kaunertalergletscherstraße trekt een lange stoet van handbikers met hun buddies door het prachtige berglandschap, langs het stuwmeer naar boven. Onderweg komen zij loslopende koeien, het enthousiaste publiek en de verzorgingsposten tegen, maar vooral zichzelf... Zij leggen een afstand van 20 km af, met een hoogteverschil van bijna 1000 meter. Volledig op armkracht red je dat niet zonder training.

Onder de deelnemers zijn jaarlijks een aantal bekende namen uit de sportwereld. Dit jaar is dat bijvoorbeeld Mischa Hielkema (43). Hij behoort tot de Nederlandse top van het handbiken. Maaike Smit (52) - voormalig paralympisch rolstoeltennis en rolstoel-basketbalspeelster - doet voor de derde keer mee. Paralympisch sporter Jetze Plat, doet niet mee aan de wedstrijd, maar is wél van de partij. Hij fietst - in zijn rol als ambassadeur van de HandbikeBattle - mee om de deelnemers te motiveren.


Gezond en fit naar boven

Luciën de Louw (49) neemt voor het eerst deel. Als iemand de geheimen van het klimmen kent, is hij het. De Louw komt uit de wielerwereld. Hij reed in de jaren negentig twee jaar voor de Nederlandse wielerploeg Foreldorado - Golff. In die twee jaar behaalde hij vijf overwinningen. Na het beëindigen van zijn profcarrière kwam hij door een klapband ten val tijdens een trainingsrondje. Hij kwam ongelukkig terecht op een paaltje, wat hem een dwarslaesie, drie gebroken rugwervels, een paar gebroken ribben en een klaplong opleverde. Sindsdien zit hij in een rolstoel. Tijdens zijn revalidatie kwam hij al in aanraking met de handbikesport.

Als wielrenner was De Louw een echte klimmer. Hij vertelt: 'Ik ging altijd berg op, berg af. Vlakke wegen is niets voor mij. Dankzij het handbiken kan ik weer fietsen en het gevecht met de heuvels aan. Ik verheug me er enorm op; daar hoor ik thuis.' De Louw heeft als doel om fit en gezond boven te komen en een leuke week te hebben. Hij heeft geen eindtijd in zijn hoofd, maar wil vooral genieten van het moment, de omgeving en het uitzicht. Stiekem hoopt hij dat er nog sneeuw ligt. 'Ik hoop ook de mensen om me heen te stimuleren en te enthousiasmeren. Misschien kan ik hen wat adviezen geven; over de juiste voeding en schakelen in de bergen bijvoorbeeld. Daar heb ik veel ervaring mee.' Over de verschillen tussen klimmen op een fiets of in een handbike is hij heel duidelijk: 'Ik moet nu alles op mijn bovenarmen doen en dat is wel 4 keer zo zwaar als met je benen. Je trekt jezelf echt omhoog. Een ander groot verschil is dat je niet kunt veranderen van houding en het tempo is natuurlijk lager dan op een fiets.'


Dromen waarmaken en van elkaar leren

Een aantal enthousiaste zorgprofessionals nam het initiatief om dit evenement neer te zetten. Zij delen de visie op het aangaan van uitdagingen en het belang van lichaamsbeweging; ook voor mensen met een beperking. Naar hun idee gaan sporters van een extreme uitdaging als de Battle niet alleen fysiek vooruit, maar krijgen zij ook een mentale boost. Zij ervaren dat zij veel meer aankunnen dan zij denken en doen motivatie op om ook andere uitdagingen aan te gaan en dromen waar te maken.

De meeste deelnemers verblijven in het Kaunertal bij Hotel Weisseespitze en Haus Renata. In deze gastverblijven vindt een ander belangrijk aspect van de Battle plaats. Mensen die - recent of al langer geleden - een lichamelijke beperking hebben opgelopen zijn daar een week lang onder elkaar. Zij delen ervaringen en leren lessen van elkaar. Degene die recent een beperking hebben opgelopen, zien wat anderen bereikt hebben; dat zij een baan hebben, een gezin en een sociaal netwerk. Dat geeft hen het vertrouwen dat zij dat óók kunnen.


Wetenschappelijk onderzoek

Aan de HandbikeBattle is een wetenschappelijk onderzoek gekoppeld om te bestuderen wat de effecten zijn op fysiek en mentaal gebied. De deelnemers worden drie keer getest. Bij de start van de training en vlak voor de Battle worden er fysieke testen afgenomen om de gezondheid en fitheid in kaart te brengen. Dan wordt ook een set vragenlijsten afgenomen om het welbevinden en psychisch functioneren te meten. Deze vragenlijsten nemen de betrokken onderzoekers na de Battle nog eens af. Ingrid Kouwijzer startte in 2016 met een promotietraject en hoopt over een jaar te promoveren.


Livestream

13 juni kun je van 9.00 tot 16.00 uur de HandbikeBattle weer volgen via een livestream van de start en de finish.


 Hoogland Medical is er ook dit jaar weer bij!

Dit jaar is alweer het zesde jaar dat Hoogland Medical bij de HandbikeBattle betrokken is. We vinden het geweldig om deel uit te kunnen maken van dit mooie en bijzondere evenement en een bijdrage te kunnen leveren. Evenals voorgaande jaren sponsort Hoogland Medical enkele teams die de klim naar boven maken en steken medewerkers van Hoogland Medical ter plekke de handen uit de mouwen om te helpen en te ondersteunen; of dat nu als verkeersregelaar, als mobiele buddy of als verpleegkundige in het medisch team is.