Als ambassadeur van World Servants Onbeperkt maakte Rienk Rozema in 2017 een voorbereidingsreis naar Bolivia om te kijken naar de mogelijkheden voor een werkvakantie voor jongeren met een beperking. Lees hier hoe dat ging.
 Een warm welkom

Een warm welkom op de plek waar de projectgroep zou slapen


Dag van de gehandicapten

Dag van de gehandicapten


Spelen met kinderen

Spelen met kinderen in Bolivia


Op de bouwplaats

Op de bouwplaats van een eerder uitgevoerd project


Hier staat inmiddels een school

Hier staat inmiddels een school


Rienk op bezoek bij een school die eerder al gebouwd is tijdens een World Servants project

Belevenissen in Bolivia


1 oktober 2020


“Ik had nog nooit zo’n verre reis gemaakt, zeker niet in een rolstoel. Je komt veel obstakels tegen, maar uiteindelijk blijkt vrijwel overal een praktische oplossing voor te zijn. Ik vond het fijn om te laten zien dat ook jongeren met een beperking kunnen reizen.”


In de nieuwe ZorgSpeciaal vertelt Rienk Rozema (27) over zijn werk bij World Servants, een vrijwilligersorganisatie die al jaren werkvakanties organiseert voor jongeren in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Sinds een aantal jaren ook voor jongeren met een beperking, onder de naam World Servants Onbeperkt. Twee à drie weken lang werkt een groep jongeren samen met een lokale gemeenschap aan een ontwikkelingsproject. Als ambassadeur van World Servants Onbeperkt maakte Rienk in 2017 een voorbereidingsreis naar Bolivia om te kijken naar de mogelijkheden voor een werkvakantie voor jongeren met een beperking.


Extra katheters

Zo’n werkvakantie vraagt een goede voorbereiding. Als je in een rolstoel zit, zijn er extra zaken waarmee je rekening moet houden, legt Rienk uit. “Omdat je vaak naar afgelegen, warme plekken gaat met minder voorzieningen, is het verstandig om wat extra kathetermateriaal mee te nemen. Het is er warm, waardoor je veel drinkt en dus veel moet plassen. Tijdens mijn reis naar Bolivia had ik voor de zekerheid extra katheters in mijn handbagage gestopt. Heel verstandig, want toen we in Santa Cruz aankwamen, bleek mijn koffer in Miami te zijn gestrand.” Om te darmspoelen, kocht hij flessen water in de supermarkt. “Er zit veel chloor in het water in Bolivia, niet zo prettig voor darmspoelen. Door de flessen in de zon te zetten, kreeg het water de juiste temperatuur.”


Respect van de locals

Rienk had veel bekijks in Bolivia. “Je ziet er weinig mensen in een rolstoel. Wie een beperking heeft, doet daar niet echt mee aan de maatschappij. Om mee te helpen dat te doorbreken, bouwde World Servants er al eerder een school voor kinderen met een handicap. Ik merkte dat de locals er veel respect voor hadden dat ik met mijn rolstoel helemaal uit Nederland was gekomen.”

Een jaar na Rienks bezoek ging de eerste groep jongeren van World Servants Onbeperkt al naar Bolivia. “Ik hoor het van iedereen die zo’n reis maakt: je zet met z’n allen de schouders eronder en lost het samen op.” De reizen hebben een grote impact: er komen echte vriendschappen uit voort, zelfs huwelijken. “En je bent weer dankbaar voor wat je hebt in Nederland, waar het zo toegankelijk is voor rolstoelers.”


Meer weten over World Servants Onbeperkt? Kijk op www.worldservants.nl/onbeperkt


  "Het mooiste stuk van mijn leven moet nog komen"

Lees mee

Benieuwd naar Rienk's openhartige verhaal? Lees hier het interview met Rienk.