4 maart 2024
In ZorgSpeciaal magazine lees je dat uroloog in opleiding Wouter van der Sanden enkele jaren terug een ketaminepoli opende in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch. De reden hiervoor is het toenemend aantal plasklachten bij relatief jonge mensen door recreatief gebruik van ketamine. Veel patiënten die bij Van der Sanden in behandeling gaan, raken klachtenvrij.
Hoe ziet de behandeling eruit?
Allereerst schrijft Wouter medicijnen voor minder pijnklachten voor – uiteraard geen ketamine. Daarnaast schakelt hij verslavingszorg in om mensen te helpen bij het psychologische aspect van hun ketamineverslaving. “Zo lukt het driekwart van de patiënten om in drie maanden succesvol af te kicken. Van die groep raakt nog eens driekwart grotendeels klachtenvrij. De blaaswand van een jonge blaas kan zichzelf genezen. De pijn verdwijnt, al blijft de blaascapaciteit minder. Dat betekent niet meer elke tien minuten plassen, maar nog wel elke twee à drie uur. Gelukkig valt daar meestal goed mee te leven.”
Voor de groep die na drie maanden niet klachtenvrij is, zijn er andere behandelingen. Een blaasspoeling, het weglaseren van een pijnlijke zweer in de blaas, botoxinjecties of het kunstmatig groter maken van de blaas.
Als het iemand niet lukt om te stoppen met de ketamine kan de blaas zó ontstoken raken dat deze niet meer kan genezen. Wouter: “Dan moet we deze verwijderen en krijg je een urinestoma. Dat gebeurt niet heel vaak maar het afgelopen jaar toch een paar keer. Heel vervelend, zeker als je nog zo jong bent.”
Energie
Wouter en zijn medewerkers hopen expertise op te bouwen, want blaasklachten als gevolg van ketaminegebruik lijkt een alsmaar groter probleem te worden. Vooral onder jonge mensen. “We kunnen niet alle patiënten uit Nederland bij ons in Den Bosch behandelen. Daarom doen we ook wetenschappelijk onderzoek, in samenwerking met het UMC Utrecht. Zo willen we tot een protocol voor huisartsen komen. Stap één bij dit probleem is immers pijnmedicatie geven en afkicken.”
Met zijn allereerste ketaminepatiënt gaat het goed. “Hij is zijn eigen bedrijf begonnen en heeft een relatie. En zo hoor ik meer goede verhalen. Daar krijg ik echt energie van. Mooi dat ik deze mensen kan helpen, ze hebben immers nog een heel leven voor zich.”